Србија – околу 17% од студентите изложени на сексуално насилство на факултет

Истражување во соседна Србија покажало дека околу 17 отсто од студентите биле изложени на некаков облик на сексуално насилство на универзитетот, од кои околу 90 отсто се студентки, а околу 10 отсто се студенти.

Според истражувањето спроведено од страна на Друштвото по повод Европскиот ден на жртвите (22 февруари), повеќе од една четвртина од испитаниците познаваат студент кој бил изложен на некој облик на сексуално насилство на факултет, а најчестиот облик е вербално сексуално вознемирување.

„Ова е проследено со невербално сексуално вознемирување, физичко вознемирување и сексуално вознемирување со користење современи технологии, додека сексуалната уцена, силувањето и обидот за силување се најретките форми на сексуално насилство на факултетите“ – се вели во соопштението на Здружението.

Истражувањето, како што наведоа, покажало дека најголемиот број студенти повеќепати биле жртви на сексуално насилство, кое е најизразено кај вербалното вознемирување од сексуална природа, односно во повеќе од 78 проценти од случаите.