Со корона се заразија над 500 милиони луѓе во светот

Светската здравствена организација излезе со информација дека вкупниот број на потврдени коронавирус инфекции на светско ниво достигна над 500 милиони.

Како последица на вирусот, животот го загубија 6.2 милиони луѓе, се наведува во соопштението на СЗО.

Од појавата на заразата, кон крајот на 2019 година, најмногу инфекции се евидентирани во Европа (209.5 милиони) и во САД (151.7 милиони).

Африка сочинува само околу 2% од глобалниот број случаи.

Сепак, СЗО се сомнева за поголем број нерегистрирани случаи на овој континент.