„Словенија може да биде посредник во конфликтите на Балканот“

Откако победи во вториот круг на претседателските избори, се чини дека Наташа Пирц Мусар се соочува со повеќе прашања во јавноста за Западен Балкан отколку за внатрешната политика на Словенија.

Загрижена за нестабилноста во словенечката околина, Пирц Мусар вели дека една од нејзините први меѓународни посети ќе биде токму на земјите од Западен Балкан.

„Словенија може многу да придонесе за решавање на проблемите на Западен Балкан, а исто така мислам дека Европската унија ја гледа Словенија како влезна врата. Мислам дека барем можеме да бидеме добар соговорник во решавањето на проблемите во регионот и, доколку постои јасно изразена волја, и посредник во конкретни несогласувања, па дури и конфликти“, вели таа во интервју за „Би-Би-Си“ на српски, неколку дена по изборната победа.

Заедно со Хрватска, Словенија веќе е лидер на иницијативата Брдо-Бриони, во која шефовите на државите на земјите од Западен Балкан разговараат за иднината и интеграцијата на регионот во Европската унија.

Пирц Мусар победи во вториот круг од претседателските избори во Словенија, освојувајќи околу 54 отсто од гласовите.

Идната словенечка претседателка нема да ги избегне емоциите кога зборува за поранешна Југославија – подготвено ќе каже дека е родена таму, дека работела на тие простори и запознала многу луѓе. Поради сето ова тој особено сака да се посвети на таа област.