Се роди 8 – милијардитиот жител на Земјата

Според проценките на Обединетите нации (ОН), светот денеска доби осум милијарди луѓе, а едно бебе родено во Манила стана симбол на тој факт.

Како што пренесуваат локалните медиуми, Винис Мабансаг, која е родена во „Д-р Хозе Фабела“ меморијалната болница во Тондо на 15 ноември, е избрана да биде 8 – милијардитиот човек во светот.

„Штотуку бевме сведоци на осуммилијардитото бебе во светот на Филипините. Нејзиното раѓање го чекавме околу два часа, стигнавме во 23 часот, а бебето се роди во 1:29 часот, со нормално породување“, изјави д-р Ромео Битуин, главниот лекар на болницата.