Сали: Состојбата со Ковид-19 е стабилна!

„Се додека секојдневно добиваме бројки од 80 до 90 новоинфицирани случаи постојните ковид мерки треба да останат, иако 99 отсто од нив се укинати. Состојбата е стабилна, линеарна, секој ден исти бројки добиваме така што засега е мирно и немаме некој аларм што се најавува за во иднина“.

Ова денеска го изјави министерот за здравство – Беким Сали. Тој посочи дека „мора да внимаваме на местата каде се движиме, доколку имаме симптоми навреме да се пријавиме, доколку сме позитивни при некој тест да се изолираме така што да не помагаме во ширење на инфекцијата“.

„Со моментот на опуштање на мерките во врска со КОВИД -19 најавив дека постковид периодот е период што е многу значаен за сите граѓани, односно за здравствениот систем. Најавив дека Комисијата ќе продолжи со работа, можеби не со истото темпо, меѓутоа со работа што ќе означува едно планирање како да се справиме со постковидот, дали ќе биде тоа еден објект во кој ќе се третираат сите постковид компликации кај пациенти или пак ќе бидат повеќе клиники ангажирани околу тие пациенти, како ќе ги третираме нив… Една од целите ни е симулација на можна појава на петти бран ковид инфекции. Работиме на тоа. Моментално сме на планирање на третманот на постковид пациентите. Ова што го правиме сега е една од точките која е многу битна. Раната дијагностика на компликациите е половина третман за терапија“ – рече Сали.

Додаде дека се уште не одлучиле дали една клиника или повеќе оддели во одредени клиники ќе бидат одговорни за третман на постковид пациенти.