САД: Завршувањето на војната во Украина е најдобро за светската економија

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен изјави пред самитот на Г20 во Индонезија дека најдобар начин да се стави крај на глобалните економски превирања е да се запре војната во Украина.

„Завршувањето на руската војна е морален императив и најдоброто нешто што можеме да го направиме за светската економија“, им рече Јелен на новинарите додека се сретна со својот француски колега Бруно Ле Мер во Нуса Дуа на туристичкиот остров Бали.

Високите цени на горивата и храната се меѓу главните прашања за кои ќе се разговара на самитот, а неколку земји од Г-20 ја избегнаа економската криза.

Јелен ќе се надева дека ќе изврши дипломатски притисок за ставање крај на војната обвинувајќи ја Русија за економската криза.

Домаќинот Индонезија повика на преговори и мирно решавање на конфликтот, но како и другите членки на Г-20, Кина, Јужна Африка и Индија, во голема мера избегнуваа директно да ја критикуваат Русија.

На самитот се очекува да се разговара и за потребата од продолжување на договорот постигнат со посредство на Турција и ОН кој овозможува украинскиот извоз на витални житарки и ѓубрива безбедно да поминува низ Црното Море.

Украина е еден од најголемите производители на двата производи во светот. Рускиот претседател Владимир Путин изгледаше подготвен да се откаже од договорот, но се соочи со реакција од земјите во развој.

Актуелниот договор истекува на 19 ноември. Ле Мер ја истакна потребата да се спротивстави на ефектите од руската инвазија, имено зголемувањето на цените на горивото во Европа.

„Навистина мислам дека првото прашање што треба да го поставиме на маса е како да ги намалиме цените на енергијата и како да се ослободиме од инфлацијата“, рече тој.