Руско стампедо во Белград, станови се купуваат во кеш

Недолго по почетокот на војната во Украина, руските граѓани масовно почнаа да одат во Белград. Нивната многу подобра платежна моќ од просечниот граѓанин на Србија предизвика тектонски земјотрес на пазарот на недвижности: скокнаа цените на кириите, но и на квадратите за купување стан.

Нов проблем може да се појави по последната одлука на Владимир Путин за делумна мобилизација на населението, пишува српска Нова. Иако експертите за недвижности велат дека сѐ уште е рано да се даваат проценки, но дека имаат неофицијални информации за голем број руски државјани што од среда доаѓаат во Србија, сопствениците на приватни имоти веќе сега ја увидуваат разликата.

Една од менаџерките задолжени за издавање на синџир приватни станови во белградската општина Вожодвац вели дека становите се издаваат на периоди подолги од шест месеци.

„Тоа е показател дека не сакаат толку брзо да се вратат таму“, вели таа.

Во зависност од големината на овие станови, ценовниот опсег е од 25 евра за најмал до 120 евра за оној со најголема квадратура.

„Генерално се одлучуваат за оние каде што ноќта во просек чини 60 евра, но секогаш постои опција букингот да ви даде мал попуст“, вели соговорничката на Нова.

Таа наведува дека синоќа ѝ дошол млад Русин што има 27 години.

„Стигна со сопругата, за малку ќе заплачеше. Работи како ИТ-експерт, ќе остане повеќе од шест месеци“, вели таа додавајќи дека во тоа време немало слободни станови и дека гостите решиле да чекаат во хотел во центарот на градот.

Посочува и дека во изминатите два дена патниците од Русија доаѓаат претежно со ноќни летови и до становите пристигнуваат многу доцна.

„Не знам што да ви кажам. Сите се прилично очајни и исплашени“, вели соговорничката на Нова, додавајќи дека цените не се сменети од последното „големо доаѓање“ на Русите.