Румен Радев останува претседател на Бугарија

Румен Радев уште 5 години ќе биде претседател на Бугарија. Тој издвојува убедлива победа во вториот круг од претседателските избори кај нашиот источен сосед – тоа го покажа резултатите од излезните анкети на бугарски агенции за анализа на јавно мислење.

Според нив, денеска има најниска излезност во историјата на вториот круг – помалку од 34%.

Радев, кој е поддржан од БСП, „Продолжуваме со промената“, „Има таков народ“ и „Исправи се. Б.Г! Доаѓаме!“, денеска според анкетите освоил 63,9 отсто од гласовите, додека неговиот противкандидат Анастас Герџиков, поддржан од ГЕРБ и собрал 33,1 % од гласовите – покажуваат податоците на Агенцијата за истражување „Алфа“.

Податоците на агенцијата „Галуп“ се: Радев – 65,7 отсто – наспроти Герџиков – 31,5 отсто.