Рекордно висока температура на Алјаска

Британски „Гардијан“ пишува дека „Необичната зимска топла магија на Алјаска донесе дневни температури кои се искачија над 15,5 Целзиусови степени и порои од дожд во текот на годишното време, што обично се поврзува со голем студ и снег“.

Температурата на воздухот на на островот Кодијак на мерачот на плимата и осеката достигнала 19,4 степени Целзиусови во неделата, што е највисоко отчитување досега забележано на Алјаска во декември, рече научникот Рик Томан од Центарот за климатска проценка и политика на Алјаска.

Тој вели дека ова беше најтоплиот Божик на Алјаска досега.

Декември е обично сув месец во внатрешноста на Алјаска, бидејќи обично студениот воздух не може да задржи многу влага. Што и да навлезе во влагата има тенденција да биде „снегулка во прав бидејќи воздухот е убав и ладен, рече Томан.