Путин: Целта на Западот е да ја уништи Русија

Рускиот претседател Владимир Путин синоќа требаше да и се обрати на нацијата, првпат од почетокот на инвазијата на Украина, но по неколкучасовно чекање, обраќањето беше одложено за денеска.

Путин во средата наутро и се обрати на нацијата, најавувајќи делумна мобилизација. Освен тоа, тој ги поддржа најавените референдуми и рече дека Русија има и оружје за масовно уништување.

„Целта на Западот е да ја уништи Русија и да ја принуди да се бори во различни региони. Тие дојдоа до нашите граници и продолжуваат да ги мразат Русите, особено во Украина. Тие одбиваат мирно решение во Донбас, а нашата специјална воена операција беше неизбежна. Моравме да ја исчистиме областа од нацисти и окупаторски сили“, рече Путин.

Тој наведува дека режимот во Киев користи платеници за мачење луѓе во областа Запорожје.

Тој вели дека главната цел е да се ослободат луѓето во регионот на Донбас. Тој посочи дека Русија ги поддржува луѓето во деловите под контрола на руските сили за одржување референдуми. „Ќе направиме се што можеме за да обезбедиме безбедни услови за рефлексија на референдумот.

Мобилизацијата започнува денеска, 21 септември“, најави Путин.

Тој рече дека станува збор за „делумна мобилизација“.

„Потенцирам дека ова е делумна мобилизација. Ќе бидат мобилизирани само оние кои се во резерва. Ќе нагласам дека руските граѓани поканети како дел од мобилизацијата ќе ги имаат сите исти бенефиции како и оние кои служат според договорот“, додаде тој.

„Во својата агресивна антируска политика, Западот ги премина сите граници“, рече рускиот претседател. Тој го обвини Западот дека планира да ја уништи Русија.

Имаме и оружје за масовно уништување, помодерно од НАТО. Ако нашите луѓе треба да бидат заштитени, ние ќе ги заштитиме. Не блефирам“, рече Путин.