Путин до нацијата: Украина е создадена од Русија!

Владимир Путин – претседателот на Русија вечерва во телевизиско обраќање до нацијата ја образложува одлуката според која наскоро има намера да го признае суверентитетот на т.н. Доњецка Народна Република и т.н. Луганска Народна Република во Украина, кои не се признаени од ниту една членка на ОН.

Своето обраќање Путин го почна со историјата, тврдејќи дека модерна Украина е создадена од Русија.

„Модерна Украина е создадена од Русија, болшевичка Русија. Денешна Украина може да го носи името на Владимир Илич Ленин, тој ја создаде“ – рече Путин во тв-обраќањето.

Тој го критикуваше поранешниот комунистички лидер Ленин, нарекувајќи го „автор и архитект“ на Украина. Путин вели дека со тоа ја „обесправил“ Русија.

„Украина е геополитичка фикција создадена од Сталин во 1920-тите. Русија беше ограбена при распаѓањето на СССР. Украина не е само наша соседна земја. Таа е нераскинлив дел од нашата историја, во која живеат нашите пријатели и роднини“ рече Путин.

Зборувајќи за безбедносната ситуација во источна Украина, Путин состојбата ја оквалификува како „критична“.