Пленковиќ: Треба да останеме јасно посветени на поддршката за Украина

ЕУ треба да остане посветена на поддршката на Украина онолку колку што е потребно и во исто време да направи се за да избегне социјална фрактура во сопствените општества, рече премиерот Андреј Пленковиќ на годишната конференција ESPAS.

„Треба да останеме јасно посветени на поддршката на Украина онолку долго колку што е потребно и во исто време да направиме се што можеме за да избегнеме социјална фрактура во нашите општества“, рече Пленковиќ преку видео врска во Европскиот систем за стратегиска и политичка анализа (ESPAS). ) конференција.

Според него, ЕУ се зајакнала како силен глобален безбедносен актер чија намера е да го заштити меѓународниот поредок врз основа на правила и концептот на ефективен мултилатерализам.

Руската брутална агресија против Украина целосно го промени светот, а безбедносните предизвици се претворија од апстрактни во конкретни. Русија ја користи енергијата како оружје и тоа донесе нов предизвик – вртоглавиот раст на цените на бензинот, растот на цената на нафтата, а следствено и на електричната енергија, што предизвика инфлација, рече Пленковиќ.

„Видовме на едноставен и многу пластичен начин како политиките на авторитарниот режим имаат јасни импликации за начинот на живот на демократиите“, додаде тој.

Тој го нарече одржувањето и зајакнувањето на солидарноста меѓу земјите-членки клучен елемент на сите напори на ЕУ. „Важно е да продолжиме да го покажуваме единството и способноста на ЕУ да дејствува во време на криза. Важно е да се избегнат нови зависности и да се изградат нови сигурни, одржливи сојузи“, нагласи тој.