Петков: Во понеделник ќе поднесам оставка од функцијата премиер на Бугарија

Премиерот на Бугарија Кирил Петков во понеделник ќе поднесе оставка од владата, изјави тој за бугарските медиуми во Брисел, каде што учествува на Самитот на лидерите на Европската Унија и Западен Балкан.

Петков во понеделник наутро, нема да има проблем, документите веднаш ќе бидат пополнети и доставени, рече Петков. Тој рече дека во Брисел имало многу тешки разговори бидејќи има сериозни очекувања Бугарија да го укина ветото за Северна Македонија и Албанија, но јасно стави до знаење дека тоа е одлука на бугарскиот парламент и дека нема еднострано да го смениме бугарскиот позиција..

„Втората работа што се случи, видовме дека некои од барањата, кои се поврзани со францускиот предлог, се многу тешко прифатливи од Република Северна Македонија, но она што стана јасно е дека тоа не се само барања само на Софија. „Тоа мора да се барањата на Европа“, рече Петков од Брисел.