Петков: Бугарија протерува 70 дипломати од руската Амбасада во Софија

Бугарскиот премиер во оставка Кирил Петков денеска соопшти дека нивните специјални служби идентификувале како 70 дипломати дека биле поврзани со руските служби, а работеле против интересите на Бугарија. Петков им честитал на бугарските служби и на Министерството за надворешни работи што си ја завршиле работата.

Сите биле дипломати, но правеле необични активности, изјави бугарскиот премиер.

  • Ова не е агресија врз рускиот народ. Секој што работи за странски интереси ќе биде повикан да се врати во земјата од која е дојден. Многу од овие луѓе работеа директно за странски служби и нивната дипломатска улога биле прикриена. – изјави премиерот Петков.

Во недела, рече Петков, очекува полн авион со 70 дипломати да се врати во Москва. Според него, кога странските влади ќе се обидат да се мешаат во внатрешните работи на Бугарија, Софија јасно ќе се спротивстави на тоа.