Османи и Штајнмаер разговарале за членството на Косово во Советот на Европа

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, објави дека телефонски разговарала со претседателот на Германија, Франк Валтер-Штајнмаер, на кој станало збор за апликацијата на Косово за членство во Советот на Европа.

Османи преку платформата „Х“, информриа дека во вчерашниот разговор го нагласила значењето на членството на Косово во таа институција, не само за државата, туку и за европскиот континент.

„Вчера разговарав со претседателот на Германија, Франк-Валтер Штајнмаер, за да дискутираме за членството на Косово во Советот на Европа. Ја истакнав критичната важност за успешно завршување на овој процес, да обезбедиме што поскоро корист за сите наши граѓани од инструментите на Советот. Нашето членство не само што би било победа на човековите права во Косово, туку и победа на нашиот континент и на вредностите на кои тој цврсто стои“, напиша Османи.