„Околу 16.000 доброволци се подготвени да се борат во Донбас“

Сергеј Шојгу – рускиот министер за одбрана на состанокот на Советот за безбедност на Русија изјави дека 16.000 доброволци од Блискиот Исток се подготвени да се борат во Донбас. Претходно, рускиот претседател Владимир Путин поддржа доброволци да се борат, во како што ја нарекува, „специјална воена операција“ во Украина.

„Ако видите дека има луѓе кои сакаат на доброволна основа (да им помогнат на сепаратистите во Источна Украина), тогаш треба да се сретнете со нив на половина пат и да им помогнете да се префрлат во борбени зони“ – му рече Путин на министерот Шојгу за време на состанокот на Советот за безбедност, што беше пренесуван во живо на руските државни телевизиски медиуми.

Путин одобри и противтенковските преносни ракетни фрлачи „Џавелин“ и „Стингер“, запленети од страна  на руската армија во Украина, да им бидат предадени на силите во Донбас.