Обвинителството ќе го чека и извештајот на МЗ за починатата Јана, се уште го немаат ни наодот од обдукција

Обдукцискиот наод, кој треба да покаже од што почина петгодишната Јана Христовска, сè уште не го добиле во битолското Обвинителство. Кога ќе биде изработен, првин ќе биде даден во Министерството за здравство, па ќе го земе обвинителот.

Кога комисијата од Министерството ќе донесе заклучок за постапувањето на медицинскиот персонал – ќе биде предаден и остатокот од документацијата кај обвинителот.

„Обдукцискиот наод не е доставен до Основното јавно обвинителство Битола, но во меѓувреме преземени се повеќе дејства за испитување на настанот. Извршен е распит на повеќе лица, кои имаат определени сознанија, и обезбеден е дел од медицинската документација. Преостанатиот дел од документацијата најпрвин ќе биде потребен за работата на комисијата за оценка на стручноста во постапувањето формирана од Министерството за здравство. По завршување на нивното постапување, Обвинителството ќе го обезбеди и нивниот и извештајот од Државниот здравствен и санитарен инспекторат во поглед на почитувањето на медицинските протоколи. По завршување на сите проверки, ќе биде донесена јавнообвинителска одлука за натамошниот тек на постапката“, посочи Обвинителството за „Макфакс“.

Државниот санитарен и здравствен инспекторат изврши вонреден инспекциски надзор во ЈЗУ Клиничка болница „Д-р Трифун Пановски“ во Битола, каде што почина петгодишната Јана Христовска. Здравствените инспектори констатирале дека на девојчето му била дадена гликоза заедно со физиолошки раствор, но тоа не е констатирано како грешка на педијатрите што го третирале девојчето. Направен е и увид во медицинската евиденција, а земени се изјави и од здравствените работници што го третирале детето.