„Новата ера е ера на мултиполарност“

Иранскиот лидер најавува нова сила која ќе се појави како резултат на врските меѓу Техеран, Москва и Пекинг и која ќе се спротивстави на еднополарниот светски поредок предводен од Западот.

Развојот на соработката меѓу Иран, Кина, Русија и членките на Шангајската организација за соработка (SCO) може да доведе до појава на нова сила во мултиполарниот свет во подем, изјави иранскиот претседател Ебрахим Раиси во интервју за кинеската телевизија CGTN, пренесува Танјуг. .

„Новата ера е ера на мултиполарност и формирање на комплекси од кои произлегува нова моќ, а соработката на Иран со Русија, Кина, ШСО, Евроазиската економска унија и Организацијата за економска соработка може да создаде нови извори на моќ“, ТВ ја пренесе изјавата на Раиси.

Според иранскиот претседател, новата сила, која ќе се појави како резултат на врските меѓу Техеран, Москва и Пекинг, ќе се спротивстави на еднополарниот светски поредок предводен од западните земји.

Претходно рускиот претседател Владимир Путин на средба со шефовите на разузнавачките служби на земјите членки на Заедницата на независни држави изјави дека „во тек е формирање на поправеден свет“.

Тој посочи дека униполарната хегемонија незапирливо пропаѓа и дека тоа е објективна реалност со која Западот категорично не сака да се помири.

На почетокот на оваа година во Москва се водеа преговори меѓу претседателот Путин и Раиси и по тој повод иранскиот лидер изјави дека Техеран сака сеопфатни и стабилни односи со Москва.