На 18. јануари ќе се избира нов претседател на Европскиот парламент

Нов претседател ќе добие Европскиот парламент на 18. јануари, а дотогаш со институцијата ќе раководи досегашниот прв заменик-претседател, Роберт Мецола.

Изборот на нов претседател на ЕП не е поради смртта на Давид Сасоли, чиј мандат истекуваше овој месец, а тој најави дека не планира повторно да се кандидира.

Најголеми шанси да добие претседателски мандат има токму Мецола (Малта) кој е член на Европска народна партија (ЕПП).