На Петковиќ му е забранет влез во Косово за Велигден

Канцеларијата за Косово и Метохија на српската Влада соопшти дека властите во Приштина, на чело со Албин Курти, му забраниле на директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија, Петар Петковиќ, за најголемиот православен празник Велигден да биде со српскиот народ на Косово.

Петковиќ планирал за Велигден да присуствува на полноќната литургија во манастирот Високи Дечани, а на Велигденското утро да присуствува на велигденската богослужба во манастирот Грачаница, и потоа да се сретне со велигденските јајца со најмладите во манастирот Драганац.

Според соопштението, иако посетата била исклучиво од религиозна природа и вклучувала само посети на манастири и свети места на СПЦ, во духот на најголемиот празник кај Србите, без никакви политички намери, властите во Приштина ја забраниле неговата посета без никакво објаснување.

– Повеќе од една година Курти го спречува директорот Петковиќ да го посети Косово и Метохија и да биде со својот народ, а овие забрани не само што се без никаква основа, туку претставуваат директно кршење на договорот за слобода на движење и официјалните посети, особено кога станува збор за главниот преговарач на српската страна во дијалогот“, се наведува во соопштението.

Во него се додава дека офицерот за врска на Белград и испратил на Приштина соопштение за посетата на директорот Петковиќ навреме и во согласност со сите валидни договори и договори, но дека Приштина продолжува еднострано да ги крши договорите и да ги откажува сите достигнувања од дијалогот во Брисел.

– За сите нејзини незаконски и еднострани дејствија, Приштина е наградена со процедурата за членство во Советот на Европа, и сега меѓународната заедница да одговори, како со секојдневното флагрантно кршење на нормализацијата на односите со Белград, го препорачува Косово за членството во оваа организација, која треба да се заснова на почитување на човековите права и слободи, се наведува во соопштението.