Наместо 45, сертификатот по прележан Ковид да трае 180 дена

Комисијата за заразни болести на денешната седница предгложи траењето на сертификатот по прележана болест наместо досегашните 45 дена да трае 180 дена, сметано од датумот на позитивен ПЦР тест.

Ова го истакна портпаролот на Комисијата, Злате Мехмедовиќ, кој ги образложи препораките донесени на денешниот состанок на Комисијата.

„Анализата покажува дека во анализираниот период само шест лица од пациентите кои примиле трета доза завршиле со смртен исход. Сите смртни случаи кои биле контастирани имале коморбидитети, како што се дијабетес, карцином, кардиоваскуларни заболувања и обезност“ – рече Мехмедовиќ.

Потенцираше дека третата препорака се однесува на постоечките упатства за лекување пациенти од КОВИД-19 и тие се изработени од работната група при Министерството за здравство и од Катедрата за семејна медицина во соработка со матичните лекари.

„Препораката е тие да бидат подобро искомуницирани односно да бидат објавени на сајтот на Министерството за здравство, на Лекарската комора и дополнително испратени до матичните лекари, како и ковид центрите со цел да се олесни достапноста и примената на овие протоколи“ – истакна  Мехмедовиќ.

Нагласи дека последната препораката која била донесена се однесува на учениците.

„Дел од достапните тестови кои се во владение на Министерството за здравство ќе се користат за проценка на преносливоста на вирусот во школски услови, а дел од нив ќе се искористат за стратегијата „тестирајте за да останете во училиште“ која предвидува изложените ученици во одделенијата каде имало позитивен случај да можат да се тестираат со цел да се овозможи останување во процесот на настава со физичко присуство доколку се утврди дека тој тест кој ќе биде направен ќе биде негативен, додаде Мехмедовиќ.