„Мораме да го победиме злото што не демне“ – рече Светлана Бојковиќ пред српското Собрание

Прославената српска актерка Светлана Цеца Бојковиќ ги повика граѓаните да се обединат и заедно „да го победиме злото што заканувачки не надвиснува. Таа говорејќи на протестот порача дека треба да се работи на враќање на вербата во цивилизираните меѓучовечки односи и обединета Србија.

„Трагедијата што се случи е можеби последниот аларм за спас на Србија“, нагласи таа.

„Почитувани луѓе, почитувани граѓани. Еве сме на нашиот 5ти мирен протест против насилството. Злосторството што се случи не се памети во историјата на нашата земја и поради тоа сите сме ранети. Оваа рана не може да се залечи, таа не е само рана за семејствата на жртвите, туку е рана за целото наше општество. Од самиот почеток, од првиот тивок протест бевме обвинети дека трагедијата што ни се случи ја искористивме за политички цели, дека сме манипулирани, дека сме хиени, дека сме мршојадци… Во текот на еден месец од нашите мирни протести бевме разоткриени. на континуирани обвинувања и навреди. Во какво општество живееме денес? Во што се претвори нашето општество? Се претвори во општество во кое постојано се поттикнува темната страна на човековата природа, покрај тоа што го инспирира најдоброто кај нас“, изјави Бојковиќ.

Таа додава дека живееме во општество каде образованието и културата се маргинализирани.

„И тие го претставуваат темелот на нацијата, нејзиниот идентитет. Општество во кое исчезнуваат моралните вредности и во кое материјалната корист станува единствен водич… Општество во кое неистомислениците се прогласени за непријатели на народот и државата. Секогаш кога доаѓавме во страшни ситуации за сите нас и нашата земја, стоевме солидарни, како за време на бомбардирањето во 1999 година. Без разлика на сите наши разлики во политичките определби. Ајде да се собереме сега и да сфатиме дека сите сме заедно“, рече таа.