„Можно е најлошото допрва да ни претстои во војната на Русија во Украина“

„Можно е најлошото допрва да ни претстои во војната што ја води Русија во Украина“. Ова денеска го изјави францускиот министер за надворешни работи – Жан-Ив Ле Дриан.

„Можеме да се плашиме од логика на опсада, на која Русите се навикнати“ – предупреди шефот на француската дипломатија.

„Војната предизвикува стотици смртни случаи, исто така и на руската страна“ – е коментарот на Ле Дриан.

Рускиот претседател Путин сака „негирање на Украина и негирање на демократска земја на нејзиниот праг“, потврди тој.

„Тоа е логиката. Приказната за Донбас и двете републики Доњецк и Луганск за кои зборувавме пред неколку дена беше алиби, тоа беше изговор. Волјата на Путин е да избегне на неговиот праг да има демократски модели кои на крајот можат да влијаат на развојот на Русија“ – објасни Ле Дриан.