ММФ: Војната во Украина „најважниот негативен фактор“ за светската економија

Војната во Украина е „еден од најважните негативни фактори“ за светската економија оваа година, а најверојатно и во 2023 година, смета генералната директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева.

„Се што ја зголемува анксиозноста, се разбира, ги повредува изгледите за раст, задоволување на потребите и аспирациите на луѓето во сите делови на светот“, рече Георгиева во интервју за CNBC на маргините на состанокот на Групата 20 во Бали.

Повеќето членки на Групата 20 (Г20) ја осудија руската агресија врз Украина во завршната декларација од самитот во Индонезија, кој заврши во средата.

Георгиева изрази задоволство што фокусот на самитот е на „многу итните проблеми“ како што се глобалната инфлација, зголемените трошоци за живот, безбедноста на храната и енергијата.

„Многу внимателно ги слушав сите презентации и охрабрувачки е тоа што темите беа прашањата на кои се фокусираме, како што мораме“, рече таа.

ММФ претходно предупреди на ризикот од фрагментација на глобалната економија како резултат на руско-украинската војна и ја намали прогнозата за раст за 2023 година на 2,7 отсто, што е забавување од очекуваниот раст од 3,2 отсто оваа година.

Ова е најслабата проекција за раст од 2001 година, освен онаа за време на глобалната финансиска криза и акутната фаза на пандемијата на Ковид-19, наведува ММФ во октомврискиот извештај.

„Веќе гледаме некои знаци на фрагментација, кои произлегуваат од оправдан страв за безбедноста на снабдувањето. Видовме дека поради Ковид, поради војната во Украина, се прекинуваат синџирите на снабдување, што му штети на растот на домашниот и на домашниот пазар. меѓународно ниво“, рече Герогиева.

Таа додаде дека ако светот избере да тргне по патот на поделба на „блокови“, ќе плати висока цена.

„И таа цена би била особено висока за отворените економии, и пошироко – за светот во развој. треба многу внимателно да ги проценат последиците од таквите постапки и да бидат мудри да го спречат месечарењето во свет кој е посиромашен и помалку безбеден“, предупреди Георгиева.

ММФ во извештајот минатиот месец рече дека Азија и Пацификот, на пример, би можеле да изгубат повеќе од 3,0 отсто од бруто домашниот производ ако се намали трговијата во секторите погодени од американските санкции за испораката на чипови во Кина и ако нетарифните бариери во други области се подигнати на „нивоа од времето на Студената војна“, се сеќава CNBC.