Мицкоски: Мандатарот на новата Влада нема кредибилитет да преговара од име на македонскиот народ

„Мандатарот кој ќе го предложи составот на Владата нема кредибилитет да преговара од името на македонскиот народ за неговиот идентитет. Очекувам да се слушне гласот на ВМРО-ДПМНЕ како најголемата политичка партија во земјава“. Ова денеска го изјави претседателот на партијата – Христијан Мицкоски.

„Очекувам дека какво било решение кое што ќе одлучува за идентитетот на македонскиот народ нема да биде во немилост на нелегитимниот премиер и на авантурист преговарач како Бучковски. Очекувам да се слушне гласот на македонскиот народ, на најголемата политичка партија во Македонија, а тоа е ВМРО-ДПМНЕ, политичката партија која што има најголема политичка група во Парламентот од определени гимнастики позната на јавноста е, за жал, во опозиција, со најголем број градоначалници и најголем број советници, политичка партија која што го декласираше владиниот најголем коалиционен партнер, а тоа е СДСМ на претходните локални избори, а како што стојат мерењата на јавното мислење ќе го декласира и на евентуалните предвремени парламентарни избори“ рече Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ, според него, е политичка партија со најголем број пратеници и го има легитимитетот гласно да зборува посебно кога станува збор за македонскиот национелен идентитет.

„Гледаме дека од соседна Бугарија на дневна основа се негира македонскиот национален идентитет, дури и тоа се случува во очи на најголемите православни христијански празници“ – вели Мицкоски

Тој не очекува поместување во однос на македонско-бугарските однсои по најавениот нов пристап од Софија и бара дипломатска акција од европските партнери за земјата да ги почне преговорите со ЕУ