Министерот за здравство со повик за докторите Даниловски, Пановски и Марковски да бидат членови на Комисија за заразни болести

На социјалната мрежа Фејсбук актуелниот министер за здравство Беким Сали најави формирање на нова Комисија за заразни болести, а во неа рече дека ќе ги повика универзитетските професори Драган Даниловски, Никола Пановски и Вело Марковски.

„Според најавите, а во согласност со законските надлежности, како министер за здравство на Република Северна Македонија наскоро ќе ја формирам Комисијата за заразни болести. Таа е советодавен орган во чиј состав се истакнати експерти кои преку научни толкувања ќе ни овозможат ефикасно, навремено и ажурно да предлагаме мерки во согласност со епидемиолошката состојба“ напиша Сали.

Тој потенцираше дека непобитен факт е оти сегашните околности бараат засилено и координирано дејствување, врз основа на стручни и реалистични проценки.

„Оттука, како министер најавував дека промените во ова тело ќе бидат во насока на проширување и дополнување на неговиот состав, со нови, професионални, кадри од повеќе области. Заради ефективност и успешност на овој процес, би сакал јавно да ги поканам и угледните професори д-р Драган Даниловски, д-р Никола Пановски и д-р Вело Марковски да се приклучат како членови на Комисија за заразни болести и со тоа да придонесат во нејзината работа“ напиша министерот Сали.

Рече дека му е чест и задоволство јавно да го упата повикот до овие експерти врз основа на внимателното следење на јавната дебата околу нивното можно вклучување во Комисијата за заразни болести.

„Гласот на науката е клучен во борбата против Ковид-19. Да го искористиме на најдобриот начин! Доколку од какви било причини не се во можност да бидат дел од Комисијата за заразни болести, им упатувам отворена покана да бидат дел од мојот тим на советници“ се вели во објавата на министерот на ФБ.