Милановиќ: Јас сум против испраќање оружје во Украина, тоа ја продолжува војната

„Ние сме целосно зависни од туѓата волја и планови. Јас и мојата земја не сме застапени таму. Тоа е во соседството на Кина, мислам дека се прават работи врз кои немаме никакво влијание, а може многу да не обврзат утре. Не е само Украина, таа треба да надгледува. Ситуацијата со акции е мизерна. Ниво на Втората светска војна. Воопшто немаме противоклопи. Сега ќе направиме некои набавки, тоа нема да го видиме две години. Ситуацијата не е добра, има воопшто нема антиоклоп“, рече хрватскиот претседател, Зоран Милановиќ.

„Видовме како функционира кога тој летечки котел прелета над Унгарија, која има авиони, па едвај ни трепнаа“, рече тој за набавката на борбени авиони.

„Некој треба да одговара. Кој е одговорен? Владата. Пленковиќ“, вели Милановиќ.

„Јас сум против испраќање на какви било смртоносни средства таму. Тоа ја продолжува војната. Која е целта? Распад на Русија, промена на власта? Се зборува и за распарчување на Русија. Ова е манично. Ние и Србите помалку се мразевме. Имавме многу пострашна војна отколку во Украина, јас сум против испраќање оружје, рече хрватскиот претседател.

„Која е целта на оваа војна? Војна против нуклеарна сила која е во војна во друга земја? Дали постои конвенционален начин да се победи таква земја?“, рече тој. „Кој ја плаќа цената? Европа. Америка плаќа најмалку“, вели тој.

„Русите? За нив ова е како Мексико или како Канада. Ова е реално и опасно. На Русите не им дадов Агрокор, туку Пленковиќ. На непријателите на Путин им дадов државјанство“, рече Милановиќ, мислејќи на Каспаров.

„Гледавме како некој ја испровоцира Русија да ја започне оваа војна. Ниту еден американски тенк нема да оди во Украина за една година. Ќе ги испратиме сите германски тенкови таму“, порача претседателот на Хрватска.