Милановиќ за заканата на Путин: Предупредував дека ова е опасна ситуација

Од утрово низ светот виси уште една закана од рускиот претседател Владимир Путин.
Претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ рече дека треба да стравуваме од нуклеарна војна и дали Хрватска е подготвена за таа ситуација.

„Од почеток предупредувам дека ова е ужасно опасна ситуација. Се расправам со оние кои до вчера ѕиркаа од џебовите на јакната на Путин“ – изјави Милановиќ.

„За да победи, Русија мора да ослабне толку многу што не може да направи такво нешто. Гледаме дека таа упорно продолжува“ – рече тој.

На прашањето дали Хрватска има план во случај на нуклеарна војна, тој посочи дека Хрватска не учествувала во клучните одлуки и не може да влијае на тоа.

„Единствено што ми преостанува е некако да си ја олеснам душата, но не го правам тоа за да си ја олеснам душата и да и наштетам на Хрватска – внимавам што зборувам, но помеѓу да не кажам ништо и да кимнам со главата и да кажам нешто, јас избра да каже нешто“ – рече Милановиќ.

„Ние не сме ниту Полјаци, ниту ја нападнавме Украина, ниту донесовме клучни одлуки. Влеговме во НАТО со примарна цел Американците да не заштитат од варварството и опасноста од Белград. Затоа, ниту сме прашани, ниту учествуваме дополнително. Секоја одлука треба да биде добро избалансирана. А не некој да го користи за лична корист“ – истакна тој.

„Од една страна го имаме Западот, кој се бори против Русија на украинска територија. И Русија, која ја нападна Украина и која не смее да ја загуби таа војна од нејзина перспектива и тоа е најстрашното нешто во таа приказна“ – рече Милановиќ.