Мајката на Коста Кецмановиќ негираше вина

Во Вишиот суд во Белград денеска одбрана изнесе мајката на момчето што уби девет ученици и чувар во ОУ „Владислав Рибникар“ и таа ја отфрли вината.

Миљана Кецмановиќ денеска детално ја изнесе својата одбрана, по што одговараше на прашања од обвинителството и одбраната, дознава Танјуг.

Како и нејзиниот сопруг, обвинетиот Владимир Кецмановиќ, таа рече дека нема да одговара на прашањата на адвокатите на оштетените, туку само на прашањата на оштетените.

Судијата нареди пауза, по што судењето ќе продолжи.

На претходните неколку судења, одбраната ја изнесуваше нејзиниот сопруг Владимир Кецмановиќ и одговараше на прашањата на судот, обвинителството и оштетените, а тој одби да одговори на прашањата на адвокатите на оштетените.

Од почетокот на судењето тој ја негираше вината за делото за кое се товари, тешко кривично дело против општата безбедност.

Во овој случај, судот го затвори судењето за јавноста поради заштита на интересите на малолетните жртви.

Таткото на момчето е обвинет дека сторил кривично дело – тешко кривично дело против општата безбедност, бидејќи однел 13-годишно дете на стрелиште и го научил да пука, како и да не чува соодветно оружје во куќата.