Короната причина за смртта на 15 милиони луѓе во светот

Во денешното соопштение на Светската здравствена организација стои дека пандемијата на коронавирус убила речиси 15 милиони луѓе ширум светот.
СЗО смета дека многу земји ја потцениле битката со смртните случаи од Ковид, имајќи предвид дека претходно биле пријавени само 5,4 милиони смртни случаи од коронавирусот.
Во Индија имало 4,7 милиони смртни случаи од Ковид, 10 пати повеќе од официјалните бројки.
СЗО соопшти дека повеќето од дополнителните 9,5 милиони смртни случаи забележани над 5,4 милиони пријавени смртни случаи од ковид се сметаат за директни смртни случаи предизвикани од коронавирусот, а не индиректни смртни случаи.
Според податоците на СЗО, покрај Индија, земји со најголем број на смртни случаи се Русија, Индонезија, САД, Бразил, Мексико и Перу.
Земји со ниска стапка на вишок на смртност се Кина, Австралија, Јапонија и Норвешка.