Ковачев: Или Петков мисли дека може да го излаже народот, или ќе си ги измие рацете, како Понтиј Пилат!

„Што друго освен промена на веќе наведената позиција на Бугарија за почеток на преговорите за членство во ЕУ во Република Северна Македонија може да биде причина за свикување на нов Советодавниот совет за национална безбедност (СНБ)? Што се случи од претходниот состанок на овој совет? 10 јануари 2022 година?“.

Ова прашање го постави бугарскиот европратеник Андреј Ковачев по повод барањето на премиерот на Бугарија – Кирил Петков претседателот на земјата – Радев да го свика СНБ по прашањето за односите со С. Македонија.

„Каков е „огромниот напредок“ од страна на Скопје во исполнувањето на условите од Рамковниот став на бугарската влада од 2019 година? Каде е „огромниот напредок“ на историската комисија? Кои се точно „континуираните и неделни состаноци меѓу петте работни групи“ и кои се реалните резултати? Освен, се разбира, минливиот лет Софија-Скопје“ – прашува европратеникот Ковачев.

„Или премиерот навистина верува дека може да ги излаже и да ги маѓепса сите други партии, служби, претседателот и бугарскиот народ дека во изминатите неколку месеци се случило вистинско чудо невидено во нашите односи со Скопје. Или реши дека е дојдено време да си ги измие рацете, како Понтиј Пилат, и им објасни на оние на кои дарежливи и наивни ветувања дека, за жал, и покрај неговата желба, не може да има промена во позицијата на Бугарија поради „лошите“. А лошите, во негови очи, очигледно се мнозинството Бугари кои сакаат фер, а не компромисно решение“ – дециден е Ковачев.