Ковачевски: 80.000 сограѓани од март ќе земаат плата од најмалку 18.000 денари

Претседателот на Владата – Димитар Ковачевски вечерва објави дека е постигнат договор со Сојузот на синдикати и со работодавачите за минимална плата од најмалку 18.000 денари.

Ковачевски на својот Фејсбук профил напиша дека 80.000 сограѓани, работници во различни индустрии, почнувајќи од мартовската плата ќе земаат најмалку 18.000 денари.

„Среќен сум и задоволен што можам да соопштам дека постигнавме договор и со Сојузот на синдикати и со работодавачите. 80.000 наши сограѓани, работници во различни индустрии, почнувајќи од мартовската плата ќе земаат најмалку 18.000 денари“ – напиша премиерот Ковачевски.

Оваа сума, како што рече, означува раст на нето платата на овие работници за околу 45 евра месечно.

„Ветивме и реализираме мерки кои директно го помагаат животниот стандард. Во исклучително кризна година, година на европски и светски кризи, остануваме фокусирани на финансиска поддршка на граѓаните“ рече Ковачевски.