Институт за проучување на војната: Путин е во многу опасна ситуација

Институтот за проучување на војната објави нова анализа и мапа на конфликтот во Украина.

Рускиот пораз во Харковската област и Лиман, во комбинација со неуспехот на Кремљ ефикасно и чесно да ја спроведе делумната мобилизација, суштински го менува рускиот информативен простор.

Медиумите спонзорирани од Кремљ и руските воени блогери – истакната Телеграмска заедница на руски воени дописници, поранешни функционери и националисти – жалат за загубата на Лиман и ги критикуваат бирократските неуспеси на делумната мобилизација.

Извори од Кремљ и воени блогери го припишуваат поразот околу Лиман и Харковската област на неуспехот на руската војска соодветно да ги снабдува и засили силите во северниот дел на Донбас и се жалат на недостаток на транспарентност за напредокот на војната.

Некои гости на телевизиските програми на Кремљ емитувани на 1. октомври дури ја критикуваа одлуката на рускиот претседател Владимир Путин да анектира четири украински региони пред да ги обезбеди нивните административни граници или дури и борбени линии, изразувајќи сомнеж во способноста на Русија некогаш да ги окупира целата територија.

Пропагаторите на Кремљ повеќе не го кријат своето разочарување од спроведувањето на делумната мобилизација, честопати зборувајќи за нелегална мобилизација на некои мажи и забележувајќи проблеми како алкохолизмот кај новомобилизираните сили.

Рускиот пораз околу Лиман предизвика уште поголема конфузија и негативно известување во главниот руски информативен простор отколку руското повлекување од Киев, островот Змии или дури и Харков.

Путин се потпира на контролата на рускиот информативен простор за да го заштити својот режим многу повеќе од оној вид на масивен апарат за репресија што го користи Советскиот Сојуз, што го прави хаосот во информацискиот простор потенцијално уште поопасен за Путин отколку за Советите.

Путин никогаш не го обнови апаратот на внатрешна репресија што го имаа Советите во КГБ, силите на Министерството за внатрешни работи и Црвената армија.

До неодамна, Путин дури и не наметна екстремна цензура што ја карактеризираше советската држава.

Наместо тоа, рускиот информативен простор се потпираше на новинари и гости во ток-шоуто за да наметне присилна самоцензура, особено откако Кремљ усвои закон со кој на Русите им се заканува затворска казна до 15 години за „дискредитација на војската“.