Доларот е на максимум, фунтата паѓа

Индексот на американскиот долар во однос на кошницата на главни валути се зголеми за околу 0,5% и достигна ново највисоко ниво од 114,70 во азиската трговија. Немилосрдниот нагорен марш на доларот дојде кога приносите на 10-годишните државни финансии на САД се зголемија на 4% за прв пат од 2010 година, достигнувајќи 4,004%. Двегодишните приноси се 4,2891%.

„Тоа е комбинација од прелевањето од Обединетото Кралство… каде што приносите на златната обврзница рипнаа, и тоа се прелеа на другите пазари на обврзници со ДМ, така што има малку ефект на рикошет“, вели Мох Сионг Сим, валутен стратег во Банката на Сингапур. „И, се разбира… тука како позадина е многу одлучната порака од ФЕД да направи се што е потребно за да се намали инфлацијата“.

Банката на федерални резерви на САД ја предводеше глобалната борба против зголемената инфлација, станувајќи уште поагресивна неодамна, сигнализирајќи натамошни големи зголемувања на каматните стапки, покрај големите потези во изминатите неколку месеци. Таа порака беше засилена преку ноќ од претседателот на Банката на федерални резерви на Чикаго, Чарлс Еванс, претседателот на ФЕД во Сент Луис, Џејмс Булард и претседателот на Банката на федерални резерви на Минеаполис, Нил Кашкари, при што Еванс рече дека централната банка ќе треба да ги зголеми каматните стапки во опсег помеѓу 4,50% и 4,75%.

Посилниот долар ги турна другите валути на повеќегодишни минимуми во средата, при што австралискиот курс падна за 0,8% до 0,6381 долари, што е најниско од мај 2020 година. Киви изгуби околу 1% до 0,55645 долари, слично на најниско ниво од март 2020 година.

Еврото загуби 0,45% до 0,9550 долари, недалеку од неговото неодамнешно 20-годишно ниво од 0,9528 долари, со најновото разгорување во гасната криза во еврозоната што ја зголеми мрачната перспектива за единствената валута.

Европа во вторникот ги истражуваше нападите што Германија, Данска и Шведска ги рекоа што предизвикаа големи истекувања во Балтичкото Море од два руски гасоводи во центарот на енергетскиот ќор-сокак.

На друго место, јенот последен пат купи 144,69 за долар, што е сè уште блиску до најниските нивоа во последните години, дури и по интервенцијата на Јапонија за поддршка на кревката валута минатата недела.