Димовски: Нема да дозволиме напад на синдикалецот Кашиковски

Претседателот на ССМ Дарко Димовски вели дека нема да дозволат напад врз синдикалниот лидер на „Водовод“, откако него му беше изречено отказно решение од страна на в.д. директорот на јавното претпријатие Марјан Митовски.

Од ССМ деновиве излегоа со став дека разрешувањето на Кашиковски од работното место во Водовод е назаконско и спротивно на Законот за колективен договор според кој на лидер на синдикална организација не може да му биде даден отказ. Уште повеќе што во моментов има и донесена одлука за штрајк.

Изминатиот период вработените во ова јавно претпријатие се пожалија дека врз нив в.д. директорот кој го постави градоначалничката Арсовска врши притисоци, испраќа закани со бркање од работното место, и заплашување. Побараа од Арсовска да биде разрешен но таа остана глува на нивниот повик. Меѓувреме тече рокот за медијација во преговорите, а синтикалците најавија дека по истекот на десетте работни дена колку што се предвидени за овој чекор, доколку не добијат одговор на нивното барање ќе отпочнат со штрајк.