Дизелот поевтинува за 2,5 денари!

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,13 % во однос на одлуката од 9.05.2022 година.

Малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-)  се намалуваат за 2,50 ден/лит, додека малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Мазутот М-1 НС  не се менуваат.

Од 12.5.2022 година од 00:01 часот максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин   ЕУРОСУПЕР БС – 95     90,50 (денари/литар)

Моторен бензин   ЕУРОСУПЕР БС – 98    92,50  (денари/литар)

Дизел гориво  ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)   87,00 (денари/литар)

Масло за горење    Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)   85,00  (денари/литар)

Мазут М-1 НС    53,848 (денари/килограм)

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините  за 0,77 %, кај дизелот има намалување за 3,343%, кај екстра лесното масло намалувањето е за 3,442% и кај мазутот има намалување за 2,142%.