Владата во Словенија забрани дочек на Нова година на отворено

Словенија забрани масовни дочеци на Нова година на отворено. Сепак, тамошната Влада дозволи угостителите да работат до раните утрински часови, но со задолжителни потврди за ковид и негативни тестови за сите, без разлика на ковид-статусот.

За разлика од минатата година, во црквите ќе се одржат полноќните богослужби, но ќе можат да присуствуваат само вакцинирани лица, оние кои преживеале ковид-19 или имаат негативен тест.

„За време на божиќните и новогодишните празници, на 24, 25 и 31 декември, како и на 1 јануари, ќе биде дозволено да се соберат лица од најмногу три домаќинства, под услов претходно да се тестираат сите постари од шест години“, се вели во соопштението од словенечката Влада.

Во рестораните е дозволена и музика во живо, а гостите ќе можат да се тестираат непосредно пред да влезат во просторот.