Велика Британија најави нови санкции против Белорусија

Велика Британија најави нов пакет санкции против Белорусија поради нејзината улога во олеснувањето на руската инвазија на Украина. Санкциите вклучуваат забрана за увоз и нови мерки насочени кон спречување на онлајн пропагандата.

Пакетот санкции, исто така, се состои од забрана за увоз на злато, цемент, дрва и гума од Белорусија и блокирање на извозот во Белорусија од Британија на банкноти и машини, како и стоки, технологија и материјали кои би можеле да се користат за производство на хемиско и биолошко оружје.

Владата рече дека ќе може да спречи одредени белоруски медиумски компании да „шират пропаганда во Велика Британија“ со компаниите за социјални медиуми и давателите на интернет услуги кои го ограничуваат пристапот до веб-страниците на санкционираните белоруски медиумски организации.

„Овој нов пакет го зголемува економскиот притисок врз Лукашенко и неговиот режим, што активно ги олеснува руските воени напори и го игнорира територијалниот интегритет на Украина“, рече британскиот министер за надворешни работи Џејмс Клеверли.