Американските власти почнаа истрага за финансиски криминал во паднатиот крипто-гигант FTX

Брзиот колапс на берзата за криптовалути FTX испрати повеќе шокови во светот на крипто во четвртокот, при што властите сега ја истражуваат фирмата за потенцијални прекршувања на хартии од вредност и аналитичарите се подготвуваат за понатамошен пад на цените на крипто.

Лице запознаено со работата рече дека Министерството за правда и Комисијата за хартии од вредност го испитуваат FTX за да утврдат дали се извршени криминални активности или прекршоци за хартии од вредност. Лицето не можеше јавно да разговара за деталите од истрагата и зборуваше за Асошиетед прес под услов да остане анонимен.

Случувањата оваа недела означија шокантен пресврт на настаните за извршниот директор и основач на FTX, Сем Бенкмен-Фрид, кој беше поздравен како донекаде спасител на почетокот на оваа година кога помогна да се зајакнат голем број компании за криптовалути кои наидоа на финансиски проблеми.

Истрагата за Бенкмен-Фрид и FTX од страна на оние во светот на крипто, како и регулаторите за хартии од вредност се фокусира на можноста дека компанијата можеби користела депозити на клиенти за да финансира облози во хеџ фондот на Bankman-Fried, Alameda Research. На традиционалните пазари, од брокерите се очекува да ги одделат средствата на клиентите од другите средства на компанијата. Прекршувањата можат да бидат казнети од регулаторите.