Али Ахмети: Да се ​​обединиме за европска иднина

ДУИ денеска ја прослави 21 годишнината како политички субјект. Преку панел дискусија прво, а потоа и на пригоден коктел, првиот човек на ДУИ г. Али Ахмети во кратки точки го елаборираше патувањето на политичкиот субјект кој го води.

Претседателот Ахмети меѓу другото ги спомена успесите на ДУИ во изборните процеси, потпишаните и реализираните договори, како и многуте досегашни остварувања.

Во продолжение говорот на Ахмети:

„Заокруживме 21 година од денес од основањето на ОВК од политичка организација, заедно со истомислениците и активистите од времето кога Албанците во Македонија се соочуваа со најголемите неправди, исклучени од секој процес и маргинализирани.

Заедно, успеавме да го промениме правниот и политичкиот статус на Албанците од угнетени и маргинализирани во господари на сопствените домови и сопственици на сите национални вредности, почнувајќи од официјализирање на државното знаме, албанскиот јазик, застапеноста во администрацијата на сите нивоа со што Албанците во Република Северна Македонија се вистински господари во своите домови.

Затворивме историски поглавја, ја направивме најновата историја на оваа земја, нема историја на оваа земја без да бидеме дел од историјата на големата промена, ОВК и ДУИ како организација која околу себе собра идеалисти, мисионери, научници, слободољубиви миротворци, затоа 21 година по ред немаме никаков пораз, туку во секоја битка излегувавме како победници, поуспешни и погорди.

Не сакам да ги коментирам сите успеси што ги постигнавме од образованието и здравството бидејќи се многубројни, не сакам ни да ги опишам оние вредности кои ни го подигнаа достоинството, го институционализираа достоинството што го имаа многу генерации кои се бореа за тоа. Ние не сме од оние кои ни ја држат главата високо и празна затоа што не бевме први, но имаше и такви кои пред нас се спротивставија за подобро да се организираме, па зошто да не се потсетиме на нашите предци и непобедливиот, Неџат Аголи и инспирацијата со децении Рафи Халили, тоа беа оние кои не инспирираа и ни го одржаа духот да бидеме заедно денес.

Решивме после војната да ги обединиме Албанците затоа што не се боревме да ја делиме власта со другите, се боревме да бидеме рамноправни, да направиме големи промени и презедовме иницијатива со срце и душа четири години Албанците да функционираат како единствено тело за Охридскиот рамковен договор. За жал, за овој договор изразуваме благодарност до двајца учесници што го направија овој договор во Призрен кои веќе не се тука, но во овој момент да потсетиме дека оваа цел се оствари.

Ние ја продолжуваме нашата работа и нашите политики и кога имавме скептицизам дека земјата не станува членка на НАТО, но и ова прашање е реалност. Сега пред нас е неуморна работа што мора да се направи за членство во ЕУ, ние во раководните тела детално анализиравме која е најголемата потреба во оваа ситуација што може да послужи за ова членство кон ЕУ, секако дека тоа е Фронтот за Европа, затоа одржавме низа средби и консултации со електоратот на ДУИ и го прифативме и честитавме овој важен момент кој е толку корисен за граѓаните на државата.

Не застанавме тука, туку за идејата разговаравме и со други партии, вратите се отворени за сите политички партии и за оние на власт и за оние во опозицијата, Фронтот за Европа нема боја, но во рамките на овој фронт постои иднина и поголема услуга на граѓаните, а особено за нас како ДУИ не можеме да направиме повеќе од членство во ЕУ и тоа би било историски успех за државата и за ДУИ како фронт кој 20 години никогаш не отстапил од своите платформи кон крајните цели.

Откако ги реализиравме важните агенди одвоени од МО и Преспа, продолживме со силен интерес за инфраструктурата. Важно прашање за нас и за иднината на земјата и регионот е Коридорот 8, сега не е сон убиен во фиока која се чуваше затворена 30 години да не види сонце, Коридорот 8 веќе се отпочна со работа и за 5 години ќе се затвори целата инфраструктура, се разбира по цена од околу 2 милијарди евра за развој и економски напредок.

Веќе сме посветени на уставните измени, промената на Уставот треба да се случи како што се случи со Договорот од Преспа, Договорот за добрососедство, отворањето на Уставот и внесување на помалите заедници како Бугарите, Хрватите , Црногорците и другите, со кои конечно ќе се затвори едно историско поглавје и би се легитимирале на меѓународен план, а во тоа ја имаат нашата безрезервна поддршка, така што штом се случи оваа промена, ги охрабруваме политичките партии да го направат овој чин, особено ВМРО -ДПМНЕ да размисли и да не ја направат грешката што ја направија со Договорот од Преспа туку да дејствува за иднината на државата кон ЕУ.

Мислам дека ВМРО има капацитет и луѓе кои знаат да рефлектираат на политичките случувања во регионот на Западен Балкан. Нашата земја треба да биде пример, како што беше до денес, во однос на управувањето со состојбите дури и кога беа предвидени ризици за земјата, со разбирање и дијалог ги надминавме и денес сме добар пример што го земаат другите земји за управување со кризи, како што ние имавме.

Јас имам 21 година ангажман во ДУИ и над 20 години ангажман во НДК, секогаш сум поттикнувал на зближување и помирување на луѓето затоа што само со тоа што сме заедно можеме да бидеме успешни и никогаш не сум се разочарал затоа што навистина испадна успешно.

Избрав да бидам лојален пријател со сите истомисленици, ја избрав филозофијата на предавство но, не биди неверен, затоа што ја држиш главата зад себе и ја немаш пред себе, тоа води до смрт.

Не знам што лошо се случи со мене и ДУИ, 150 илјади гласачи што ја поддржуваат ДУИ, мало малцинство се тие што виделе материјални добра но, други се тие што уживале во општи добра, па да не ги повредиме 150 илјади луѓе што гласале за ДУИ.

Сега започнавме процес и ги спроведуваме одлуките на документите на КП и ДУИ каде беа распишани слободни избори, кои за прв пат се применуваат во земјава и регионот 1 член 1 глас, се одржаа во 11 ограноци и во 23 ограноци беа објавени и се утврдуваат координаторите, ЦИК ќе гласа на 2 јули, до тогаш ќе има отворена и натпреварувачка трка и ќе победат оние кои ќе ја имаат поддршката од мнозинството членство.

Денеска, секогаш им даваме простор на младите и кадрите кои пораснале во ДУИ.

Има многу да се разговара и разговара со вас, но би сакал да оставам простор да разговарате и да ги искажете вашите размислувања по повод оваа 21-годишнина на ДУИ.

Да живееме и сите заедно да одиме напред“.