Александар Петличковски – нов претседател на Комисијата за заразни болести

Директорот на Институтот за имунологија, доктор Александар Петличковски е избран за нов претседател на Комисијата за заразни болести, информираат од Министерството за здравство.

Петличковски управува со институцијата каде што се вршат тестирања, анализи и истражувања поврзани со реакцијата на антитела на оздравените, како и за соевите на коронавирусот.

Доктор Злате Мехмедовиќ ќе биде нов портпарол на Комисијата.

Досега претседател на Комисијата за заразни болести беше доктор Жарко Караџовски.

Министерот за здравство, Беким Сали на прес-конференција ги посочи имињата на новите членови на Комисијата за заразни болести:

 • проф. д-р Aлександар Петличковски
 • д-р Кристина Ставридис
 • доц. д-р Шабан Мемети
 • проф. д-р Калина Грифчева Ставрова
 • проф. д-р Невзат Елези
 • д-р Дугаџин Османи
 • д-р Жарко Караџовски
 • Д-р Иринка Сотирова Бухова
 • проф. д-р Кристина Ставриќ
 • д-р Милена Стевановиќ
 • проф. д-р Звонко Миленовиќ
 • д-р Фадиљ Цана
 • научен соработник Марија Динзова
 • д-р Илир Демири
 • д-р Виктор Исјановски
 • д-р Билјана Деспотовска Ристовска
 • проф. д-р Ниќо Беќаровски
 • д-р Арбен Лабуништа
 • д-р Марија Дуганова
 • д-р Марија Маневска
 • д-р Јованка Костовска
 • д-р Злате Мехмедовиќ
 • д-р Златко Арсениовски
 • д-р Драган Ѓорѓиевски